„Nu mai putem tolera aceasta'', a declarat Erdogan în faţa grupului de reflecţie Brookings, referindu-se la atentat. „Ţările europene şi alte state, sper, pot vedea adevărata faţă din spatele acestor atentate'', a afirmat preşedintele turc, venit în capitala americană pentru a participa la un summit privind siguranţa nucleară organizat de către Barack Obama.

Şapte poliţişti au fost ucişi şi alte cel puţin 27 de persoane au fost rănite în atentatul cu maşină capcană joi în Diyarbakir, cel mai mare oraş din sud-estul Turciei cu populaţie majoritar kurdă, atac atribuit separatiştilor kurzi.

Erdogan a estimat joi că lumea întreagă trebuie să se unească împotriva terorismului. În opinia sa, kurzii sunt la fel de periculoşi ca luptătorii organizaţiei Statul Islamic.

Coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic condusă de către SUA în Siria acordă ajutor Unităţilor de Apărare ale Poporului (YPG) — aripa militară a principalului partid kurd din Siria, Partidul Uniunii Democratice (PYD), — în lupta împotriva grupării jihadiste.

Turcia consideră însă că YPG reprezintă aliaţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Occidentul nu trebuie să considere că există „terorişti buni'' sub pretextul că ei luptă împotriva jihadiştilor SI, este de părere Erdogan.