„Decizia autorităţilor este de a lăsa să intre (în Macedonia - n.r.) numărul de migranţi echivalent celui care pot părăsi teritoriul„, a declarat Natalija Spirova. Ea a dezminţit totuşi că fosta republică iugoslavă şi-a închis frontiera cu Grecia. 

„Nu, nu este adevărat, nu există o astfel de decizie pentru moment şi nu va exista atâta timp cât comitetul care răspunde de acest dosar nu va avea o reuniune”, a spus ea. 

Purtătoarea de cuvânt susţine că această reuniune nu poate fi organizată miercuri din cauza absenţei miniştrilor apărării şi afacerilor externe, care 'se află în străinătate'. 

„În cursul ultimelor două-trei zile, niciun migrant nu a părăsit Macedonia şi din acest motiv nu s-a înregistrat nicio intrare de luni dimineaţă”, a adăugat purtătoarea de cuvânt. 

Ruta Balcanilor era închisă miercuri după decizia Sloveniei de a nu-i mai lăsa pe refugiaţii fără viză pe teritoriul său, o măsură menită să-i descurajeze pe noii migranţi să urmeze acest traseu spre vestul Europei. 

Croaţia, Serbia şi Macedonia au adoptat imediat aceeaşi politică faţă de migranţi. 

Cu câteva excepţii umanitare, sunt autorizaţi să intre în Slovenia numai migranţii care doresc să solicite azil în această ţară, o minoritate infimă printre cele 850.000 de persoane care au debarcat pe insulele greceşti anul trecut plecând de pe coastele turce pentru a ajunge în nordul Europei, în principal în Germania.