Poliţiştii nu au fost răniţi, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Luba Samri. Ea a afirmat că ofiţerii au deschis focul pentru că erau „în pericol imediat şi real”. Femeia, în vârstă de 50 de ani, locuia în Ierusalimul de Est, a precizat poliţia.

Palestinienii au lansat zeci de atacuri cu cuţit împotriva israelienilor de la începutul lunii octombrie, protestând împotriva unor încălcări — negate vehement de Israel — într-un loc sfânt disputat din Ierusalim, precum şi împotriva ocupaţiei.

Mulţi dintre atacatori au fost adolescenţi care au acţionat fără nicio legătură cu o organizaţie militantă. Israelul a atribuit violenţele retoricii vehemente a liderilor musulmani radicali care 'spală creierele' tinerilor şi „glorifică martiriul”. De cealaltă parte, palestinienii au acuzat oprimarea.

Aproximativ 29 de israelieni au fost ucişi în atacuri cu cuţit. În aceeaşi perioadă, 180 de palestinieni au fost ucişi. Majoritatea erau atacatori împuşcaţi mortal în timp ce înjunghiau sau încercau să înjunghie civili israelieni sau reprezentanţi ai forţelor de securitate israeliene. Alţii au fost ucişi în ciocniri între forţele de securitate israeliene şi palestiniene.