Conform OCHA, în perioada 1 ianuarie — 2 martie 2016, Israelul a demolat 121 de structuri finanţate integral sau parţial de donatori internaţionali. În 2015 numărul clădirilor demolate a fost de 108.

Printre aceste structuri se află case pentru palestinieni, dar şi cel puţin o şcoală şi construcţii temporare precum adăposturi pentru animale.

Potrivit lui Robert Piper, coordonatorul ONU pentru probleme umanitare în teritoriile palestiniene, ritmul acestor demolări este unul „alarmant". „Vom protesta, bineînţeles, pe lângă autorităţile israeliene, aşa cum procedează deja comunitatea diplomatică", a declarat el.

Israelul, care ocupă Cisiordania din 1967, afirmă că acest structuri au fost ridicate fără autorizaţie, fiind aşadar ilegale.

Pe de altă parte însă, grupuri de apărare a palestinienilor arată că, în zonele din Cisiordania aflate sub controlul armatei israeliene, permisele de construire sunt practic imposibil de obţinut.

„Nu mă îndoiesc că linia dură a guvernului este în parte rezultatul măsurilor unilaterale adoptate de Europa", şi anume etichetarea produselor provenite din colonii de către Uniunea Europeană, a afirmat deputatul Moti Yogev, din partea unei formaţiuni naţionaliste religioase, preşedintele subcomitetului pentru Cisiordania al puternicei comisii parlamentare pentru relaţii externe şi apărare.

În opinia lui Robert Piper, creşterea numărului de demolări ar putea fi legată şi de recentul val de atacuri palestiniene, care pune guvernul israelian sub presiune, şi unei „voinţe reînnoite de a promova expansiunea coloniilor în aceste zone".