„Am decis, după o primă rundă de discuţii, să-i încredinţez preşedintelui partidului Smer, care a obţinut cele mai multe voturi în alegeri, formarea unui guvern şi a unei coaliţii majoritare care va susţine un astfel de guvern”, a declarat Andrej Kiska.

Potrivit Comisiei Electorale slovace, cele mai multe voturi în alegerile parlamentare le-a obţinut formaţiunea social-democrată Smer-SD a premierului Robert Fico, cu 28,28% din sufragii, ceea ce înseamnă că acest partid va deţine 49 de locuri din cele 150 în parlament.

Cu toate acestea, scrutinul a propulsat în parlament 14 deputaţi ai formaţiunii de extrema dreaptă Partidul Popular Slovacia Noastră (LSNS), condusă de Marian Kotleba.

În afară de social-democraţi şi de LSNS, alte şase partide au depăşit pragul minim pentru accederea în forul legislativ de la Bratislava: formaţiunea „Libertate şi Solidaritate” — 12,10% din voturi (21 mandate), OLaNO-NOVA — 11,02% din voturi (19 mandate), Partidul Naţional Slovac (SNS) — 8,64% din sufragii (15 mandate), SME Rodina — 6,62% din sufragii (11 mandate), Most-Hid — 6,5% din sufragii (11 mandate) şi Siet — 5,6% (10 mandate).

După publicarea rezultatelor, Fico a anunţat că va începe „negocierile preliminare” cu potenţiali parteneri pentru formarea unei coaliţii. Se aşteaptă că aceste discuţii vor fi dificile, în momentul în care Slovacia urmează să preia în iulie preşedinţia Uniunii Europene.