Este de aşteptat ca lansarea va fi realizată cu două submarine tip „Borey” în Arctica. În acelaşi timp, versiunea oficială susţine ca Rusia va verifica cat de pregătită este flota de luptă. Scopul real al exerciţiului este să demonstreze puterea militară în faţa Statelor Unite ale Americii.

Jurnaliştii cred că o astfel de decizie este răspunsul Rusiei la recentele teste ale Washingtonului de rachete cu rază lungă Minuteman. În plus, autorităţile ruse sunt îngrijorate cu privire la declaraţiile liderului nord-coreean că el este gata în orice moment sa folosească arme nucleare. Statele Unite ale Americii, ca răspuns au promis să răspundă în mod proporţional.

Faptul că submarinele tip 955 ale proiectului Borey au plecat în Arctica, a scris recent Izvestia, care a menţionate navele „Iuri Dolgorukii” şi „Vladimir Monomah”.

Sursele ziarului susţin că „verificarea capacităţii de luptă a forţelor de descurajare nucleară” are cea mai mare amploare din perioada sovietică. Ultima de acest fel a fost în 1991. Atunci, submarinul „Novomoskovsk”, timp de cincisprezece minute a lansat toate rachetele balistice RSM-54 „Skif”, care au lovit ţinte pe poligonul de testare Kura din Kamceatka. Această lansare a reprezentat un record militar şi tehnic mondial.

Anul trecut, „Vladimir Monomah” a mai realizat un test. Submarinul a lansat doua rachete, dar rezultatele au fost nesatisfăcătoare: una dintre cele doua rachete lansate s-a autodistrus, iar a doua nu a lovit ţinta.