„Germania trebuie la rândul ei să fixeze o cifră privind numărul de refugiaţi pe care îi poate primi şi pe care este gata să-i aducă în regiune din Siria şi Turcia”, a declarat cancelarul social-democrat într-un interviu acordat cotidianului Kurier ce apare duminică şi a fost publicat online sâmbătă, notează AFP.

Această cotă ar putea fi de "400.000 de refugiaţi" pe an, a sugerat Faymann, bazându-se pe plafonul de 37.500 de solicitanţi de azil stabilit de Austria, o ţară de 8,5 milioane de locuitori, pentru anul 2016.

„Germania ar trebui în cele din urmă să spună clar ce doreşte, în caz contrar refugiaţii vor continua să pornească la drum în direcţia acestei ţări”, a adăugat liderul austriac.

Germania este destinaţia favorită pentru imigranţii ce fug din zonele de conflict din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în Europa prin Turcia şi Grecia.

"Milioane dintre ei sunt chiar gata să vină", a avertizat Faymann, care doreşte ca deplasarea lor spre Europa să se facă acum "pe cale legală","pe baza unor cote", în locul unei "politici de a-i lăsa să treacă, haotice şi dezordonate".

Austria a luat iniţiativa în ianuarie de a fixa cote de primire a solicitanţilor de azil pe teritoriul său şi apoi, în coordonare cu statele de pe ruta balcanică, să restricţioneze trecerea refugiaţilor la frontiere.

În ultimele două săptămâni, Macedonia, poartă de intrare pe această rută, nu a lăsat să treacă din Grecia decât 2.000 de imigranţi, reprezentând numărul nou-veniţilor în Grecia din Turcia în doar două zile.

Cancelarul austriac, a cărui ţară a primit 90.000 de imigranţi în 2015, a justificat înăsprirea poziţiei sale prin lipsa de solidaritate între ţările UE, dintre care "multe s-au bazat pe faptul că trei ţări - Austria, Germania şi Suedia — îi primesc pe refugiaţi".

El nu a exclus un litigiu juridic cu Comisia Europeană, care a considerat cotele austriece incompatibile cu dreptul european. „Rămânem pe poziţiile noastre”, a conchis cancelarul.

La summitul programat luni la Bruxelles, UE speră să obţină de la Turcia eforturi pentru a opri fluxul de candidaţi la exil, aminteşte France Presse.