Merkel a spus că diminuarea traficului la punctele de trecere a frontierei şi închiderea graniţelor a avut drept consecinţe blocarea imigranţilor în Grecia, suprasolicitând resursele acestei ţări.

Aceasta a mai spus că "soluţiile unilaterale" nu sunt de folos.

La rândul său, Francois Hollande a afirmat că este imperativ ca, în numele unităţii europene, controalele temporare la frontieră să fie eliminate din spaţiul Schengen.

Tot vineri, premierul ungar a declarat pentru postul de radio Kossuth că în contextul acestei crize, măsurile luate în mod independent de unele state membre UE sunt mai bune decât inactivitatea Comisiei Europene.

Acesta a reiterat că Ungaria nu va permite imigranţilor să pătrundă pe teritoriul său fără a fi controlaţi. "Gardul nu va fi rupt, nu vor exista revolte ale imigranţilor, incendieri ale taberelor de refugiaţi sau grupuri care le agresează pe femeile ungare, pe soţiile şi fiicele noastre", a spus el.

Comentând asupra eforturilor de a închide graniţele Ungariei astfel încât imigraţii clandestini să nu pătrundă pe teritoriul acestei ţări, el a spus că gardul s-a dovedit a fi eficient, însă acest sistem trebuie extins şi îmbunătăţit. Este nevoie de pregătiri la graniţa Ungariei cu România, şi "trebuie să fim capabili să protejăm fizic" frontiera pe întreaga ei lungime dacă este necesar", a adăugat el.