Reţinerea lui Lula da Silva pare să pecetluiască soarta actualei guvernări de stânga din Brazilia, comentează Reuters.

Succesoarea sa la preşedinţie, Dilma Rousseff, riscă să fie suspendată din funcţie de către Parlament, iar şansele Partidului Muncitorilor de a-şi mai impune un candidat la preşedinţie sunt minime în lumina cazurilor de corupţie şi a recesiunii de peste 3% înregistrată în 2015.

Poliţia federală braziliană a percheziţionat locuinţa fostului preşedinte şi l-a ridicat pentru un interogatoriu. A fost percheziţionat şi sediul unui institut din Sao Paulo condus de Lula da Silva.

Vineri, judecătorii au emis 33 de mandate de percheziţie şi 11 mandate de arestare în acest dosar. 200 de poliţişti execută aceste mandate în statele Rio de Janeiro, Sao Paulo şi Bahia. Fostul preşedinte este suspectat că ar fi beneficiat de pe urma fraudei de la Petrobras pentru a-şi cumpăra un apartament cu vedere la ocean şi o fermă.

În acest dosar au fost operate până acum zeci de arestări, vizaţi fiind in general politicieni, toţi suspectaţi de încheierea unor contracte supraevaluate cu Petrobras, banii intrând în propriul buzunar.

Procurorii au început investigaţia în 2014, pornind însă de la organizaţii de crimă organizată care spălau bani prin intermediul benzinăriilor. Faptul că de aici s-a ajuns la descoperirea unor uriaşe cazuri de corupţie a fost aproape o întâmplare.

S-a descoperit că vreme de peste zece ani oficialii numiţi din rândul Partidului Muncitorilor, al fostului preşedinte Lula da Silva şi al actualei preşedinte Dilma Rousseff, au încheiat contracte supraestimate cu Petrobras, diferenţa dintre valoarea reală şi cea facturata de compania petrolieră intrând în buzunarul partidului şi fiind folosita pentru o mulţime de comisioane importante pentru elita politică şi economică. Suma estimată este de circa 10 miliarde de reali (3 miliarde de euro).

Investigaţia a arătat că multe investiţii făcute de Petrobras au fost supraevaluate. Furnizorii erau organizaţi în reţele care, în schimbul contractelor primite de la compania de stat plăteau mite ce se întorceau la şefii de la Petrobras.

Comisioanele ilicite erau de 1-3% din valoarea contractelor, în total circa 10 miliarde de reali. În acest dosar sunt implicaţi politicieni din şapte partide din Brazilia.

În 2015 Roberto Costa, un fost director de la Petrobras implicat în această afacere, a spus că ”ceea ce s-a întâmplat la Petrobras se întâmplă în toată ţara. Pentru drumuri, pentru căi ferate, porturi, aeroporturi, baraje, este suficient să vă informaţi”.