Anterior, oficialul german spusese că Uniunea Europeană ar fi mai puţin competitivă şi mai instabilă în absenţa Marii Britanii.

La summitul din 18-19 februarie de la Bruxelles, liderii celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene au ajuns la un compromis ce „reînnoieşte pactul” Marii Britanii cu Europa, acord pe care premierul britanic David Cameron îl consideră suficient pentru a recomanda menţinerea ţării sale în Uniunea Europeană, în cadrul referendumului din 23 iunie.

Sub imensa presiune a concetăţenilor săi şi a Partidului Conservator împotriva creşterii numărului de imigranţi, David Cameron a obţinut o clauză de salvgardare de şapte ani privind unele ajutoare sociale pentru noii imigranţi, care permite o limitare a acordării lor, potrivit unei scări graduale.

În urmă cu zece zile, David Cameron, a estimat că o eventuală ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană ar constitui o ameninţare pentru economia şi securitatea ţării sale.

Cameron a subliniat, totodată, că votul din 23 iunie va angaja definitiv viitorul ţării sale şi că nu va exista cale de întoarcere. „Trebuie arătat în mod clar. Va fi o decizie ireversibilă”, a spus premierul britanic, ironizându-i pe cei care cred că va fi posibil să se negocieze din nou cu Bruxellesul dacă la referendum se va vota pentru ieşirea Marii Britanii din UE.