Dorinţa de a avea legături mai strânse cu UE se află în centrul crizei din fosta ţară sovietică, care a fost declanşată de protestele din 2013 pe fondul faptului că regimul de la acea vreme a refuzat să finalizeze Acordul de Asociere cu UE. Acordul a fost între timp semnat şi implementat, în timp ce UE a demarat procesul la finalizarea căruia cetăţenii ucraineni vor putea călători în UE fără vize. De asemenea, oficiali de rang înalt din Ucraina au exprimat în mai multe rânduri dorinţa ţării de a adera la UE.

Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a afirmat însă, în cadrul unui discurs susţinut joi, la Haga, că „Ucraina în mod sigur nu va putea să devină membră a UE în următorii 20-25 de ani şi nici a NATO”.

Ucraina a dat semne tot mai clare de orientare către Alianţa Nord-Atlantică în ultimii ani, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi apoi a susţinut o mişcare separatistă prorusă în estul teritoriului său. De asemenea, Ucraina a găzduit exerciţii militare ale NATO anul trecut, în ceea ce s-a dorit a fi o demonstraţie de forţă pentru Rusia, scrie Agerpres.

Juncker a făcut afirmaţiile în cauză în contextul unor discuţii despre referendumul pe care Olanda îl va organiza în aprilie pe tema acordului comercial UE-Ucraina, parte a Acordului de Asociere. Practic, preşedintele CE a declarat că unii olandezi au perceput în mod eronat acel acord ca pe un prim pas spre aderarea la UE.