Poroşenko a făcut o declaraţie în acest sens vorbind la forumul „Lupta pentru libertate a Ucrainei continuă”, în clădirea Congresului Statelor Unite ale Americii, organizat în marja Summitului securităţii nucleare de la Washington.

„Eu cred că preşedintele Obama are o şansă reală de a marca finalul său de mandat prin rezolvarea conflictului în estul Ucrainei”, a insistat Poroşenko, care cu ocazia actualei vizite în SUA nu va fi primit de şeful administraţiei americane, având programată doar o întâlnire cu vicepreşedintele Joe Biden.

Circa 2.700 de militari ucraineni şi-au pierdut viaţa în conflictul din Donbas, iar numărul victimelor conflictului îl depăşeşte pe cel al pierderilor SUA în ultimii 15 ani în Afganistan, a spus preşedintele ucrainean. Potrivit unui bilanţ al ONU prezentat la sfârşitul anului trecut, peste 9.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începerea ostilităţilor în estul Ucrainei în aprilie 2014.

„Occidentul are o problemă — are în faţă o mare putere nucleară, cu un complex de inferioritate, cu o atitudine de ură şi care încalcă toate valorile comune, principiile şi normele convenite. Iar această problemă nu va dispărea de la sine”, a avertizat şeful statului ucrainean, referindu-se la Rusia.
În acelaşi timp, Petro Poroşenko a atras atenţia că Rusia a militarizat puternic Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în martie 2014, şi ar intenţiona să amplaseze arme nucleare acolo.

Referitor la rezolvarea conflictului din Donbas, Poroşenko a indicat trei condiţii pentru desfăşurarea alegerilor în regiune, asupra cărora insistă Moscova, conform Unian.

Astfel, alegerile în teritoriul ocupat temporar în estul Ucrainei de către „forţe teroriste ruse” sunt posibile dacă Rusia pune în aplicare prevederile acordurilor de la Minsk (februarie 2015) cu privire la securitate, desfăşurarea unei misiuni poliţieneşti a OSCE în această regiune şi preluarea de către Kiev a controlului asupra graniţei cu Rusia, aflată în prezent în mâinile separatiştilor.