„Ne apropiem de momentul în care NATO va trebui să ia decizii fundamentale asupra contribuţiei pe care o va avea în 2017", a explicat el. „Ştim ce s-a petrecut în Afganistan în 2015 şi ştim ce schimbări va trebui să facem pentru a obţine un rezultat diferit" în viitor, a spus generalul.

De când NATO şi-a terminat misiunea de luptă în Afganistan la sfârşitul anului 2014, pentru a se consacra doar unei misiuni de antrenament şi de formare, armata afgană a rămas singură pe teren pentru a înfrunta atacurile talibanilor.

În faţa riscului ca talibanii să recucerească ţara, administraţia Obama a acceptat în octombrie 2015 să încetinească retragerea trupelor americane din această ţară.

Opţiunile avute în vedere de militarii americani prevăd îndeosebi să i se permită aviaţiei americane să-i bombardeze pe talibani. Pentru moment, ea nu poate interveni decât în cazuri extrem de limitate, precum legitima apărare.

Administraţia Obama ar putea încetini din nou retragerea forţelor americane. Pentru moment, în Afganistan se află 9.800 de militari americani, dar în principiu numărul lor trebuie să se reducă la 5.500 la începutul lui 2017.