Aceasta în condiţiile în care ministrul de interne Jan Jambon a declarat vineri că decizia de evacuare a metroului a fost luată marţi la ora locală 08:50. Cele două explozii provocate de terorişti în aeroportul din Zaventem au avut loc la ora locală 07:58, aminteşte RTBF.

Potrivit declaraţiilor făcute de Jan Jambon, autorităţile au lansat imediat un apel în vederea sporirii nivelului de vigilenţă. „Toţi responsabilii din transportul public au fost informaţi şi sensibilizaţi", declarase Jambon vineri.

La 08:50, a fost luată decizia de a evacua metroul bruxellez, precum şi gările din capitala Belgiei, a declarat vineri Jambon. Explozia unui vagon de metrou în staţia Maelbeek s-a produs la ora locală 09:11, aminteşte RTBF.

După declaraţiile făcute de reprezentantul STIB, ministrul de interne a declarat că va trebui „să se examineze cu diferiţi parteneri ce s-a întâmplat şi să se furnizeze informaţii cât mai repede cu putinţă".

Aceasta nu este însă singura nemulţumire la adresa felului în care a gestionat situaţia ministrul de interne belgian. Sindicatul poliţiei belgiene, SLFP, l-a acuzat sâmbătă pe Jambon că "joacă murdar", după ce ministrul a declarat că ofiţerul de legătură al poliţiei belgiene în Turcia a acţionat neglijent, deoarece nu a transmis corect informaţiile cu privire la unul dintre autorii atentatelor din Bruxelles, Ibrahim El Bakraoui.

Sindicatul s-a declarat „profund îndurerat" de declaraţiile făcute vineri de ministru în faţa unei comisii parlamentare, unde Jambon a dat vina pe ofiţerul de legătură al poliţiei federale belgiene la Istanbul, Sébastien Joris, care a fost primul informat de către autorităţile de la Ankara în legătură cu faptul că El Bakraoui fusese reţinut pentru terorism. Joris fusese informat de acest lucru după ce Ibrahim El Bakraoui, teroristul sinucigaş de pe aeroportul Zaventem, a fost expulzat din Turcia în Olanda, lucru pe care l-a aflat tot de la autorităţile turce.

„După o reuniune cu poliţia federală am ajuns la concluzia că cineva a fost neglijent, nu a fost suficient de proactiv, nici implicat într-un dosar în care se putea vedea de la bun început că este vorba despre terorism", a declarat Jambon. Însă pentru reprezentanţii sindicatului din poliţie, ministrul nu doar că a arătat public cu degetul în direcţia unui coleg, ci s-a antepronunţat înainte de realizarea unei anchete interne şi înainte ca cel în cauză să poată să se apere.

În opinia preşedintelui şi al vicepreşedintelui SLFP, Vincent Gilles şi Vincent Houssin, este vorba despre „un joc politic murdar" în cadrul anchetei privind dublul atentat din Bruxelles, soldat cu 31 de morţi, care a obligat vineri guvernul belgian să admită că a ignorat informaţii-cheie în lupta împotriva terorismului. "Dacă ministrul ar fi acum în faţa mea, l-aş înjura fără oprire. Aş fi fără îndoială la nivelul a ceea ce a făcut el: nerespectuos. Este cel mai mare dintre laşi... Nu simt decât furie faţă de declaraţiile lui", a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru Le Soir, Vincent Gilles.

De altfel, în ziua în care au avut loc atentatele nimic nu a funcţionat aşa cum ar fi trebuit, scriu şi ziarele Niewsblad şi Gazet van Antwerpen, citate de EFE. Sistemul de comunicaţie Astrid, folosit de serviciile de urgenţă şi de securitate, a picat imediat după atacul de pe aeroportul Zaventem şi nu a mai funcţionat timp de ore bune, iar poliţiştii s-au văzut nevoiţi să comunice prin Whatsapp. Comisarul general al poliţiei federale, Catherine De Bolle, a cerut o anchetă care să stabilească motivele acestei defecţiuni a sistemului intern şi de securitate a comunicaţiilor.

Din partea sistemului Astrid, Frédéric Langhendries, responsabil cu comunicaţiile, a declarat că nu a fost vorba de o pană ci mai degrabă de o supraîncărcare. "Afluxul serviciilor de urgenţă şi faptul că atentatele au avut loc într-un interval de timp scurt a făcut ca sistemul radio să fie suprasaturat. Unele persoane nu au putut utiliza comunicaţiile şi nu au avut acces la comunicaţii rapide. Am trimis un camion mobil ca să ameliorăm situaţia", a explicat el, potrivit postului RTBF.