John Kerry a făcut aceste declaraţii la începutul întrevederii sale cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, urmând ca în cursul serii să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„Cred că putem spune că în urmă cu trei săptămâni au existat foarte, foarte puţine persoane care au crezut că o încetare a ostilităţilor este posibilă în Siria', i-a spus Kerry lui Lavrov la începutul discuţiilor de la Moscova, referindu-se la acordul de încetare a focului în Siria, obţinut sub egida ONU de Moscova şi Washington, şi intrat în vigoare la 27 februarie.

„A existat o reducere fragilă, însă semnificativă a violenţei. Amândoi ştim însă că trebuie să facem mai mult pentru a reduce această violenţă', a mai spus şeful diplomaţiei americane. 'Am căutat un echilibru de interese, nu numai între Moscova şi Washington, ci între toate părţile implicate în Siria', a declarat la rândul său Serghei Lavrov.

La începutul reuniunii lor, Lavrov şi Kerry nu au menţionat direct discuţiile de la Geneva, care sunt mediate de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Cu toate acestea John Kerry a afirmat că speră că întâlnirile sale de la Moscova 'ar putea găsi şi trasa calea care trebuie urmată în continuare, astfel încât conflictul din Siria să poată fi soluţionat cât mai rapid posibil'.

Statele Unite ale Americii şi Rusia nu sunt de acord în legătură cu chestiunea plecării preşedintelui Al-Assad, crucială în soluţionarea conflictului din Siria care a făcut deja 270.000 morţi şi milioane de refugiaţi.

Pentru Washington, plecarea lui Al-Assad este o condiţie pentru ca negocierile de pace mediate de emisarul ONU Staffan de Mistura la Geneva să fie un succes. Însă pentru Kremlin, numai alegătorii sirieni au dreptul să decidă soarta lui Al-Assad.