Judecătorii au declarat că Nadia Savcenko este vinovată de moartea a doi jurnalişti ruşi în timpul luptelor din estul Ucrainei, în vara 2014, când ar fi atras asupra lor un bombardament al artileriei ucrainene, la Lugansk. 

Savcenko a fost declarată vinovată de toate capetele de acuzare, inclusiv de intrarea ilegală în Rusia, pentru care va trebui să achite o amendă de 30 de mii de ruble (aproximativ 400 de euro), scrie tass.ru.

De menţionat că Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, respinge toate acuzaţiile şi spune că dosarul i-a fost fabricat la indicaţia Kremlinului din motive politice. Erou Naţional în Ucraina, militara spune că a fost răpită de separatiştii pro-ruşi în iunie 2014 şi dusă în Rusia ilegal.

Ucraina şi Occidentul au denunţat, la rândul lor, un proces politic şi au declarat că Nadia Savcenko este o victimă a operaţiunilor ruseşti în Ucraina, unde Rusia este acuzată că susţine rebeliunea prorusă cu mijloace militare, ceea ce Moscova dezminte.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis să facă tot posibilul pentru a o readuce pe Nadia Savcenko acasă, făcând referire la un eventual schimb de prizonieri.

Organizaţiile internaţionale, printre care UE, au susţinut-o mereu pe soldata ucraineană. Şi guvernul german a cerut eliberarea ei. Preşedintele american Barack Obama a făcut o solicitare similară într-o discuţie telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat însă că aceste apeluri ar fi imixtiuni în activitatea justiţiei. Ele au fost respinse. Peste 270 de intelectuali din lumea întreagă au semnat o petiţie în care solicitau „paşi decisivi în direcţia eliberării imediate şi necondiţionate a Nadiei Savcenko”.

În cei doi ani de detenţie, Savcenko a făcut de mai multe ori greva foamei. Ultima oară, chiar înaintea citirii verdictului. Mai mulţi politicieni occidentali s-au declarat îngrijoraţi de starea sănătăţii ei. Savcenko a declarat la finalul procesului că nu va recunoaşte nici instanţa, nici sentinţa pronunţată. Ea a descris Rusia drept o ţară „cu un regim totalitar” şi a ameninţat că va continua greva foamei: „Rusia va trebui să mă trimită oricum înapoi în Ucraina, vie sau moartă”.