În cursul unei conferinţe de presă la Geneva, Yahya Kodmani, vicecoordonator al Înaltului comitet pentru negocieri (HCN) - principala grupare a opoziţiei prezentă în oraşul elveţian pentru a participa la negocierile de pace sub egida ONU, a declarat că HCN îi va transmite luni sau marţi răspunsurile sale lui Staffan de Mistura.

„Suntem pe cale de a pregăti un răspuns clar pentru a-l ajuta pe Staffan de Mistura să facă progrese" în negocierile de la Geneva, a adăugat el.

Emisarul Naţiunilor Unite a declarat vineri, în cursul unui briefing de presă, că delegaţiile prezente la Geneva pentru negocieri au „teme de făcut”.

În plus, întrebat cu privire la o eventuală cerere de amânare din partea guvernului sirian a următoarei runde de negocieri de la Geneva, prevăzută pentru 4 aprilie, din cauza alegerilor siriene programate pe 13 aprilie, Yahya Kodmani a răspuns: „Aceste alegeri nu sunt legitime şi din nefericire sunt organizate într-un moment în care ne aflăm într-un proces de tranziţie politică şi în cursul negocierilor pentru a găsi o soluţie politică în Siria".

„Regimul a cerut amânarea" acestei runde "cu două săptămâni”, a adăugat el. „Încearcă să fugă de responsabilităţile sale în aceste negocieri şi să le întârzie”, a continuat Yahya Kodmani.

Preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, a anunţat pe 22 februarie organizarea de alegeri parlamentare în Siria la 13 aprilie.

Reprezentantul opoziţiei a mai afirmat că regimul sirian „rămâne încăpăţânat şi refuză orice discuţie serioasă, pentru că ştie că aceasta va duce la căderea lui Bashar Al-Assad”.

„Sperăm că Rusia va uza de puterile sale pentru a face presiuni asupra regimului Assad, cu scopul de a-l constrânge să negocieze serios în vederea unei tranziţii politice”, a insistat Yahya Kodmani.

Actuala rundă de negocieri de la Geneva care a început pe 14 martie se va încheia în principiu pe 24 martie.

După o pauză de câteva zile, o nouă rundă este prevăzută, tot la Geneva, începând cu 4 aprilie.