„Sunteţi cunoscut ca un om extraordinar, ca un om de stat şi o personalitate publică proeminentă. Cunoştinţele profesionale, experienţa şi importantul dumneavoastră potenţial creator sunt şi astăzi necesare şi contribuie la dezvoltarea colaborării umanitare internaţionale'', subliniază Putin în mesajul său, dorindu-i fostului lider sovietic „sănătate şi toate cele bune''.

Mihail Sergheevici Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) între 1985 şi 1991 şi primul şi ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice (1990-1991), s-a născut la 2 martie 1931, în localitatea Privolnoe, ţinutul Stavropol. Eforturile sale în vederea democratizării sistemului politic al URSS şi a descentralizării economiei au dus la căderea comunismului şi destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Pentru contribuţia sa la căderea Zidului Berlinului, Gorbaciov a primit în 1990 Premiul Nobel pentru Pace. El este în prezent preşedinte al unei fundaţii ce îi poartă numele şi care se ocupă de programe de caritate şi de educaţie. Participă la reuniuni internaţionale şi se pronunţă adesea asupra problemelor interne din Rusia, dar şi a celor de pe plan mondial.

Într-un recent interviu pentru un post rus de televiziune, Mihail Gorbaciov afirma că, în pofida vârstei sale, nu va sta departe de politică, avertizând că lumea traversează în prezent o perioadă periculoasă care ar putea duce cel puţin la un nou „război rece”.

În privinţa situaţiei interne din Rusia, Mihail Gorbaciov a avut în ultimii ani opinii foarte critice faţă de politica promovată de Vladimir Putin, dar i-a lăudat politica externă, în special acţiunile din Ucraina şi Siria.

Într-un articol publicat luni de cotidianul Novaia Gazeta, Mihail Gorbaciov îi cerea actualului lider de la Kremlin să construiască o 'democraţie reală' în Rusia, apreciind însă că unele concepte promovate de Vladimir Putin după sosirea sa la putere, cum ar fi cel al 'democraţiei dirijate' sau cel al 'puterii verticale', au stabilizat atunci situaţia Rusiei, mai ales în ce priveşte economia.