„Consulatul nostru a fost ţinta unui atac, dar toată lumea este în siguranţă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului indian de Externe.

Autorităţile locale nu au fost în măsură să precizeze dacă exploziile şi tirurile de arme care au urmat s-au soldat cu morţi şi răniţi.

„Mă aflam în magazinul meu când am auzit o puternică explozie. Geamurile au vibrat şi am văzut persoane rănite”, a relatat un comerciant.
Nicio grupare teroristă nu şi-a asumat deocamdată atacul.

Potrivit altor surse, un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer în faţa intrării în consulat, după care a urmat un schimb de focuri între forţele de securitate afgane şi complicii atacatorului. Şase persoane ar fi fost rănite în urma acestui atac, dar încă nu există cifre oficiale privind numărul victimelor.

Jalalabad este capitala provinciei Nangarhar, la frontiera cu Pakistanul, unde gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a început să se infiltreze de anul trecut şi a reuşit să preia controlul mai multor zone ocupate anterior de către talibani.

Cartierul unde se află consulatul indian din Jalalabad a fost teatrul mai multor atentate în ultimul timp.

Cel mai spectaculos a avut loc la 13 ianuarie, când Statul Islamic a comis primul său atac împotriva statului pakistanez, încercând să intre în consulatul Pakistanului, dar fără succes. Şapte soldaţi şi poliţişti au fost ucişi în asalt.