Într-o conferinţă de presă susţinută la Kabul, Maurer a anunţat că organizaţia pe care o conduce îşi va suplimenta cu 10% bugetul pentru operaţiunile din Afganistan în acest an.

„Există mai multe persoane strămutate, mai mulţi răniţi şi mai mulţi oameni cu handicap. Îngrijorările umanitare sunt în creştere, însă atenţia comunităţii internaţionale scade. Pare că, cu cât poporul afgan suferă mai mult, cu atât i se acordă mai puţină atenţie', a remarcat el.

Potrivit unui raport publicat de misiunea ONU în Afganistan luna trecută, peste 3.540 de civili au fost ucişi şi 7.450 răniţi în această ţară în 2015.

Documentul a atribuit 62% dintre victime talibanilor şi altor grupări insurgente, 17% forţelor de securitate afgane, restul fiind provocate de dispozitive explozive din timpul războiului sau rămânând neatribuite.

„Fiecare indicator arată că situaţia umanitară se află într-o spirală descendentă', a subliniat oficialul Crucii Roşii, atrăgând atenţia asupra înmulţirii recente a atacurilor asupra unităţilor medicale.

„Anul trecut, atacurile împotriva spitalelor şi personalului medical au crescut cu 50%. Fiecare spital bombardat şi fiecare medic sau asistentă care este obligat să se refugieze înseamnă mii de persoane care nu pot primi tratament medical imediat în caz de nevoie', a declarat Peter Maurer, chemând părţile din conflict la respectarea şi protejarea civililor şi misiunilor medicale.

„Afganii formează cel de-al doilea mare grup de persoane care sosesc astăzi în Europa. Aceasta înseamnă că violenţa cronică, insecuritatea şi impredictibilitatea permanentă a războiului i-a împins pe oameni dincolo de limitele lor', a mai spus preşedintele CICR în conferinţa de presă de la Kabul.

Pe parcursul vizitei începute luni, oficialul Crucii Roşii internaţionale s-a întâlnit cu preşedintele afgan Mohammad Ashraf Ghani, cu premierul Abdullah Abdullah, cu reprezentanţi ai unor grupări armate din opoziţie, dar şi cu persoane strămutate, deţinuţi, pacienţi şi personal medical din centre de ortopedie.