Primul paşaport a fost înmânat „preşedintelui” DNR, Aleksandr Zaharcenko, în timpul unei ceremonii desfăşurate într-o sală a serviciilor pentru imigraţie. Apoi, el însuşi a înmânat 16 paşapoarte unor adolescenţi care au împlinit 16 ani în timpul conflictului, care a dus, de la declanşarea lui în aprilie 2014, la moartea a circa 9.200 de oameni.

Cu toate acestea, Federaţia Rusă nu a recunoscut oficial republica rebelă şi deocamdată nu se poate spune cu exactitate dacă acest paşaport va fi valabil pe teritoriul rus.

Actul de identitate al separatiştilor seamănă foarte mult cu paşaportul rus: un vultur bicefal pe o copertă de culoare roşie. Însă pe emblemă este scris „Republica Populară Doneţk”.

Zaharcenko a precizat că nu este necesar ca locuitorii să-şi predea paşapoartele ucrainene, contrar zvonurilor, dar că este obligatoriu ca „toţi cei care vor să fie cetăţeni ai DNR şi vor să voteze în alegeri” să primească un paşaport al DNR.

Întrebat ce va face el cu paşaportul său ucrainean, Zaharcenko a răspuns: „Sincer, voi trage în el”.

Intensitatea luptelor dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi s-a redus în mod semnificativ după instaurarea unui nou armistiţiu în septembrie, însă violenţele sunt încă frecvente şi mai ales minele care abundă în zona de război continuă să agraveze bilanţul conflictului.

Negocierile de pace rămân cu toate acestea într-un punct mort de mai multe luni, Kievul şi Occidentul acuzând Rusia că îi susţine militar pe rebeli, acuzaţie respinsă de Moscova.