„Chiar dacă frontiera de est a Finlandei constituie şi graniţa externă a spaţiului Schengen, atât Finlanda, cât şi Rusia doresc să rezolve problema în primul rând pe baze bilaterale”, indica ministrul finlandez de Interne, Petteri Orpo, într-un comunicat difuzat pe 27 ianuarie, după întâlnirea avută cu omologul său rus, Vladimir Kolokolţev. 

Anterior, guvernul de la Helsinki criticase Moscova pentru că permitea unui număr tot mai mare de solicitanţi de azil să traverseze frontiera arctică spre nordul Europei. 

Cele două state au o graniţă comună de 1.340 km. 

Aproape 1.000 de solicitanţi de azil au intrat în Finlanda dinspre Rusia în primele două luni ale anului, faţă de circa 700 pe tot parcursul lui 2015. 

Potrivit guvernului de la Helsinki, mulţi dintre aceştia sunt afgani sau indieni şi nu s-au refugiat din cauza războaielor sau persecuţiilor, unii locuind anterior în Rusia o perioadă îndelungată. 

„Rusia este un stat sigur care poate oferi protecţie internaţională”, a subliniat joi Ministerul finlandez de Interne. 

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, preşedintele Vladimir Putin le-a cerut oficialilor de securitate ruşi să întărească monitorizarea fluxului de refugiaţi de la graniţa cu Finlanda. 

Într-o declaraţie pentru Reuters în luna ianuarie, ministrul Petteri Orpo exprima îngrijorarea guvernului său că frontiera de est s-ar putea transforma într-un nou punct de intrare pentru migranţii care încearcă să intre în UE, pe măsură ce accesul pe ruta balcanică devine tot mai dificil. 

Ţările baltice Estonia şi Letonia au început construirea unor garduri la frontierele cu Rusia, în parte din cauza unor temeri similare.