Aceste sancţiuni, care au aprobarea Naţiunilor Unite, vizează sectoarele energetic, financiar, dar şi transportul maritim al Coreii de Nord, a anunţat Casa Albă. 'Aceste măsuri nu vizează poporul nord-coreean, ci guvernul', a afirmat preşedintele american, potrivit decretului.

De la începutul lunii martie, Consiliul de Securitate al ONU a impus o nouă serie de sancţiuni dure asupra Coreii de Nord după ultimele teste, nuclear şi balistic, efectuate de regimul comunist. Ţările membre ONU vor trebui de acum să inspecteze toate mărfurile care provin din Coreea de Nord şi care au ca destinaţie această ţară.

SUA au adoptat la mijlocul lunii februarie propriile contramăsuri care includ sechestrarea bunurilor, interzicerea vizelor, precum şi refuzarea contractelor publice americane. În pofida acestor anunţuri, liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin la 10 martie să se efectueze noi teste cu focoase nucleare miniaturizate.

Sancţiunile autorizate de preşedintele american vizează în special departamentul de agitaţie şi propagandă al Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord, precum şi companii miniere, care furnizează ţării o parte din valuta de care are mare nevoie. Potrivit Trezoreriei SUA, veniturile obţinute numai din vânzarea de cărbune se ridică la 1 miliard de dolari pe an. Analişti şi diplomaţi au apreciat că lacunele din noile sancţiuni ONU ar putea oferi Beijingului, care susţine economic Phenianul, calea de a continua o relaţie comercială normală cu Coreea de Nord.