În opinia executivului comunitar, ritmul lent de implementare a cotelor obligatorii pune în pericol capacitatea programului de a fi o alternativă pentru transferul migranţilor în UE fără ca aceştia să apeleze la traficanţi şi să-şi pună viaţa în pericol. 

Conform raportului, dintre cei 937 de migranţi relocaţi până în prezent, 569 au fost preluaţi din hotspoturile (taberele unde sunt înregistraţi refugiaţii) din Grecia şi 368 din Italia. 

Din Grecia au fost preluaţi refugiaţi de către Franţa (242), Portugalia (84), Finlanda (77), Olanda (48), Germania (37), Luxemburg (30), România (15), Irlanda (10), Cipru, Letonia, Lituania şi Malta (câte 6 fiecare) şi Bulgaria (2). 

Solicitanţii de azil preluaţi din Italia au fost relocaţi în Finlanda (96), Portugalia (65), Olanda (50), Franţa (41), Suedia (39), Belgia (24), Germania (20), Spania (18) şi Malta (15). 

Prin urmare, „ritmul transferurilor este nesatisfăcător”, iar „relocarea ar putea fi mai rapidă dacă statele membre ar depune eforturi”, consideră Comisia Europeană, care le cere statelor membre să preia de acum înainte cel puţin 5.600 de migranţi pe lună. 

Raportul cuprinde şi recomandări pentru realizarea acestui obiectiv. Astfel statelor unde urmează să fie transferaţi migranţii li se sugerează să limiteze controalele suplimentare de securitate doar la cazurile justificate, iar Italiei şi Greciei să ia măsuri pentru a preveni fuga refugiaţilor. 

Dar Comisia Europeană nu se plânge doar de lentoarea aplicării sistemului de cote obligatorii, ci şi de cea a unui alt program, care este voluntar şi prevede preluarea de către UE a 22.000 de refugiaţi aflaţi sub protecţia ONU în ţările vecine Siriei, respectiv Iordania, Liban sau Turcia, până în prezent fiind transferaţi numai 4.555. 

Sistemul cotelor obligatorii de migranţi a fost impus la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE din 22 septembrie anul trecut, mai ales în urma insistenţelor Germaniei, ţara preferată cel mai mult de solicitanţii şi unde au ajuns anul trecut aproape 1,1 milioane de migranţi veniţi mai ales din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. 

Însă deşi acest mecanism este implementat cu greutate, acum dezbaterea evoluează către adoptarea unui nou sistem de cote obligatorii, dacă la Consiliul European de joi şi vineri se va avansa în adoptarea unui acord cu Turcia pentru gestionarea crizei migraţiei. Conform acordului preliminar, Turcia ar accepta readmisia migranţilor care pleacă de pe teritoriul ei înspre Europa, prin Grecia, dacă în schimb UE va prelua direct din Turcia un număr de refugiaţi sirieni egal cu cel al migranţilor readmişi.