Rezoluţia propusă de SUA, prima de acest fel, propune repatrierea unor contingente întregi de Căşti Albastre în cazul unor suspiciuni de abuzuri sexuale sau de exploatare sexuală.

Dacă o ţară nu ia nicio măsură împotriva soldaţilor săi care se fac vinovaţi de astfel de fapte, atunci ar putea fi eliminată din operaţiunile de menţinere a păcii.

Rezoluţia a fost adoptată cu 14 voturi favorabile şi o abţinere (Egiptul), după respingerea de către Consiliu a unui amendament egiptean care ar fi edulcorat textul.

Într-o primă fază, rezoluţia americană a fost primită cu rezerve de mai multe ţări, printre care Rusia, Egipt şi Senegal.

Egiptul a obiectat că rezoluţia impune 'o pedeapsă colectivă' pentru fapte comise de 'câteva zeci' de indezirabili.

O astfel de abordare riscă să aibă "un impact puternic asupra moralului personalului şi să afecteze reputaţia" ţărilor care pun la dispoziţie trupe de menţinere a păcii, a avertizat vineri ambasadorul egiptean Amr Abdellatif Aboulatta.

Patru ţări — Angola, Rusia, China şi Venezuela — au susţinut amendamentul Egiptului, însă în cele din urmă s-au raliat textului american.

Votul in extremis al Consiliului asupra unui amendament este o procedură rară.

Amendamentul Egiptului "ar fi subminat obiectivul acestei rezoluţii", a explicat ambasadoarea SUA, Samantha Power.

Rezoluţia vizează "să atace în sfârşit cancerul abuzurilor şi exploatării sexuale, ale căror victime sunt oameni care şi-au pus încrederea în drapelul ONU".