Garda de Coastă turcă a salvat alţi nouă imigranţi aflaţi în aceeaşi ambarcaţiune. Majoritatea imigranţilor erau afgani.

Primele date de la locul tragediei arătau că printre imigranţi se află şi iranieni, dar Garda de Coastă turcă a dezminţit această informaţie.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a anunţat marţi că, de la începutul acestui an, numărul celor sosiţi pe mare în Europa a ajuns la 141.141 (dintre care 131.847 în Grecia şi 9.294 în Italia), iar al celor decedaţi în această tentativă la 444. Spre comparaţie, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2015 au sosit în Europa pe mare 20.700 de persoane (dintre care 10.535 în Grecia şi 10.165 în Italia), iar numărul celor decedaţi în încercarea de traversare a Mediteranei a fost de 505.

Peste 35.000 de persoane sunt blocate la Idomeni, punct de trecere a frontierei între Grecia şi Macedonia, în condiţiile Europa încearcă să închidă aşa-numita 'rută a Balcanilor' folosită de persoane care fug de conflictele armate şi sărăcia din Orientul Mijlociu, Asia şi nordul Africii, pentru a ajunge în Europa Occidentală.

Conform datelor publicate joi de Frontex (Agenţia europeană pentru gestionarea cooperării operaţionale la frontierele externe ale Uniunii Europene), aproximativ jumătate de milion de migranţi ilegali au sosit în Grecia în ultimele trei luni ale anului trecut, dintre care majoritatea s-au deplasat către nord pe ruta Balcanilor.

Frontex, care strânge informaţii cu privire la numărul de treceri ilegale a frontierelor externe ale UE, a înregistrat în perioada octombrie - decembrie 2015 circa 484.000 de astfel de treceri în estul Mediteranei, dinspre Turcia spre Grecia.

Noile date aduc la 978.300 numărul de treceri a graniţelor UE înregistrate în ultimele trei luni ale anului trecut, ceea ce reprezintă un record trimestrial din 2007, anul când Frontex a început să realizeze astfel de statistici. Dintre cei sosiţi în ultimul trimestrul din 2015 în Grecia, în special pe insulele din Marea Egee, 46% sunt sirieni şi 28% afgani.