UE a folosit liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile pe termen scurt în zona Schengen ca pe un stimulent pentru încurajarea reformelor în Georgia.

„Propunerea de astăzi recunoaşte eforturile autorităţilor georgiene de a efectua reforme profunde şi dificile cu un impact semnificativ asupra statului de drept şi a sistemului judiciar”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos.

„Călătoriile fără vize vor facilita contactele între oameni şi vor duce la consolidarea afacerilor, a legăturilor sociale şi culturale între UE şi Georgia”, a adăugat.

Atât guvernele UE, cât şi Parlamentul European vor trebui să aprobe măsura înainte de a putea intra în vigoare. O decizie în acest sens riscă să întâmpine o oarecare rezistenţă, în condiţiile în care dezvoltarea fenomenului migraţiei ar putea provoca îngrijorări în unele capitale europene în privinţa faptului că şi mai multe persoane primesc acces în blocul comunitar.

Cu toate acestea, comisarul european pentru afaceri interne este optimist. „Sper că totul va fi gata la începutul verii”, le-a declarat el jurnaliştilor de la Bruxelles.

Georgia a lansat dialogul cu UE pentru liberalizarea vizelor în 2012.

Dacă propunerea va fi aprobată, georgienii cu paşapoarte biometrice vor avea dreptul de a călători fără viză în ţările UE — cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei — şi în celelalte ţări membre ale Convenţiei Schengen, respectiv în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia până la 90 de zile.

Măsura acoperă vizitele pentru afaceri, în scop turistic sau familial, dar nu acordă dreptul la muncă.

Georgia ar fi a doua ţară după Republica Moldova care ar beneficia de regimul liberalizării vizelor din cele şase foste sovietice care participă la Parteneriatul Estic.

În ceea ce priveşte Ucraina, Dimitris Avramopoulos a spus miercuri că executivul comunitar aşteaptă ca această ţară să îndeplinească „toate condiţionalităţile” înainte de a beneficia de acelaşi regim pentru cetăţenii săi.