Protestatarii, majoritatea dintre ei tineri, au scandat Deschideţi graniţa! şi au încercat să atragă de partea lor mai mulţi imigranţi.

Restricţiile impuse de mai multe ţări de pe aşa-numita rută balcanică folosită de refugiaţii ce încearcă să ajungă în vestul Europei au făcut ca la graniţa eleno-macedoneană să se concentreze mii de persoane în ultima săptămână.

La punctul de trecere a frontierei Idomeni s-au strâns deja 8.500 de refugiaţi, iar soldaţii greci şi-au accelerat eforturile de construi şase noi tabere de refugiaţi cu o capacitate totală maximă de 20.000 de persoane.

Într-un interviu acordat marţi dimineaţă postului de televiziune Star, premierul grec Alexis Tsipras a afirmat că nu va fi de acord cu nicio politică a Uniunii Europene în domeniul migraţiei dacă nu va avea loc o distribuire echitabilă a refugiaţilor între toate statele membre ale UE.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a avertizat că Grecia şi ţările situate pe ruta balcanică se îndreaptă spre dezastru dacă ele nu revin la o abordare comună a responsabilităţii comune şi solidarităţii.

Criticând indirect restricţiile frontaliere adoptate de Austria şi mai multe state din Balcanii Occidentali, purtătorul de cuvânt al UNHCR Adrian Edwards a estimat că ''Europa este în pragul unei crize umanitare în mare parte autoinduse la graniţa dintre Grecia şi Macedonia.

După restricţiile impuse săptămâna trecută de către Austria, Croaţia, Slovenia, precum şi de către Macedonia şi Serbia, care au limitat numărul de imigranţi cărora li s-a permis intrarea pe teritoriul lor, Grecia a avertizat că aproape 70.000 de persoane riscă să fie blocate pe teritoriul său în luna martie, faţă de 22.000 în prezent.