Studiul examinează tendinţele democratice şi de pe piaţa în ţările dezvoltate şi în transformare. Experţii Fondului au ajuns la concluzia că autocraţia rusească s-a consolidat de-a lungul ultimilor ani. În ultimii patru ani, ţara a căzut în clasament cu 21 de rânduri.

Indexul Transformării Bertelsmann, publicat la 29 februarie, este dedicat tendinţelor din 2014-2016. În general, experţii au ajuns la concluzia că tensiunile politice şi sociale sunt în creştere în întreaga lume, tendinţele autoritare s-au intensificat, au fost exacerbate conflictele şi influenţa crescândă a religiei asupra politicii, scrie DW.

Rusia a ocupat în clasament locul 81 din 129 de ţări. Comparativ cu anul trecut, ţara a scăzut cu 4 rânduri. În acelaşi timp, în 2012, Rusia s-a clasat pe locul 60.

Ca parte a studiului privind schimbarea regimului politic din Federaţia Rusă, s-a remarcat faptul că, în 2012, Vladimir Putin a devenit preşedinte din nou pe fundalul „protestelor publice de masă”.

După aceea, ţara a început o „transformare politică” economică şi „o consolidare a autocraţiei”, provocate de aceste proteste.

In plus, potrivit experţilor, schimbarea de putere în Ucraina, care a început cu proteste de pe Maidan de la Kiev, în 2013, Kremlinul le-a „considerat ca fiind conspiraţie a Occidentului împotriva intereselor ruseşti”, răspunzând cu anexarea Crimeii şi cu sprijinirea separatiştilor în Donbas. Aceste acţiuni sunt justificate de Moscova sub sloganul apărării „lumii ruse”.

De la începutul conflictului din estul Ucrainei, relaţiile Rusiei cu Occidentul „s-au înrăutăţit brusc”, la un nivel comparabil cu cel al Războiului Rece.

Potrivit experţilor, politica internă din Rusia se bazează pe metode autoritare si includ o presiune asupra afacerilor private, mass-media independente şi organizaţii non-guvernamentale. În încercarea de a consolida puterea şi de a întări controlul asupra elitelor, Putin s-a comportat „mai mult ca un ţar decât ca un preşedinte, creând în mod efectiv un sistem autoritar nomenclaturisto-birocratic” în Rusia, potrivit studiului.