Soldaţi din grupul „Armata Siriană Liberă” (FSA) au văzut militari ruşi care au luat parte la luptele de la Salma. „Ei nu sunt greu de identificat”, a spus ziarului francez un luptător din Regiment Nordic, Ayman Dahesh. Ei sunt mai albi ca restul, poartă uniformă diferită şi conduc un tanc T-90 mult mai modern decât T-55 sau T-72, utilizate în mod obişnuit de armata siriană”.

La dispoziţia „Le Monde” se află, de asemenea, o serie de înregistrări audio făcute de rebeli sub Hama şi Alep, pe care se aude limba rusă, probabil, artilerişti ruşi. Aceste afirmaţii sunt susţinute cu fotografii postate pe reţelele sociale chiar de tinerii soldaţi ruşi.

„Pentru prima dată, armata rusă confirmă prezenţa instructorilor pe câmpurile de luptă, iar experienţa sovietică ne arată că „instructorii noştri” nu se limitează doar la consiliere verbală şi ar putea prelua chiar conducerea unui tanc”, susţine expertul militar rus Aleksandr Golţ, citat de „Le Monde”.

Modul de acţiune al Rusiei în Siria ne aminteşte de scenariul ucrainean, unde din cauza presiunii forţelor armate ale Ucrainei şi a retragerii separatiştilor, armata rusă a trebuit să intervină cu trupe pentru a salva cele două regimuri marionetă impuse la Doneţk şi Lugansk.

Probabil că aşa se explică intensificarea operaţiunilor militare şi seria de succese militare pe care armata lui Bashar al Assad le-a înregistrat în ultima vreme în lupta cu opoziţia armată.