În contextul în care întreaga lume este alarmată din cauza epidemiei de Zika, autorităţile din Salvador vin cu veşti bune. Medicii au anunţat că s-au născut 13 copii fără microcefalie, deşi mamele erau infectate cu virusul Zika. Specialiştii nu îşi explică deocamdată cum este posibil ca bebeluşii să fie complet sănătoşi, în condiţiile în care alţi 4.000 de nou-născuţi din Brazilia sunt în stare gravă. Pe de altă parte, cercetătorii brazilieni au anunţat că în cel mult un an vor putea prezenta un vaccin.

„Dispunem de eşantioane de virus suficiente pentru a începe testele pe animale mici, precum rozătoarele şi apoi să trecem la cai, la care să observăm cum se dezvoltă anticorpii în cantităţi suficiente pentru a lupta cu infecţia”, a declarat Jorge Kalil, directorul Institutului Butantan.

Alertă este şi în Europa. O femeie însărcinată, care a revenit în Spania după o călătorie în Columbia, este infectată cu virusul Zika. Este primul caz de acest fel semnalat până în prezent pe bătrânul continent. Aflată în a 12-a săptămână de sarcină, femeia nu a fost internată, dar este sub supraveghere medicală. Situaţia se agravează şi în Statele Unite.

În Florida a fost declarată stare de urgenţă de sănătate publică în cinci comitate.12 cazuri de infecţie cu Zika au fost depistate în regiune, la persoane care au călătorit în zonele de risc.