Oficiali din cadrul administraţiei americane au dezvăluit joi că numărul jihadiştilor radicali a atins aproximativ 5.000 de combatanţi în Libia.
Potrivit unor estimări anterioare ale autorităţilor americane, în această ţară se aflau 2.000-3.000 de combatanţi extremişti.

În schimb, numărul jihadiştilor este în scădere în Siria şi Irak, unde sunt vizaţi de numeroase atacuri aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite.

Noile date, avansate de către oficiali americani care au dorit să-şi păstreze anonimatul, estimează că numărul combatanţilor grupării Statul Islamic - atât în Siria, cât şi în Irak - este în prezent de 19.000 până la 25.000 faţă de 20.000 până la 30.000, chiar 33.000, câţi erau anterior.
Administraţia americană a lăsat aceste date să ajungă în presă cu doar câteva zile înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din ţările membre ale coaliţiei antijihadiste, la Bruxelles.

În total 26 de miniştri din ţări angajate militar împotriva jihadiştilor şi Guvernul irakian urmează să facă bilanţul campaniei militare împotriva SI şi să caute mijloace să o intensifice.

În opinia unor oficiali americani, noile estimări ale serviciilor de informaţii cu privire la efectivele jihadiste în Irak şi în Siria marchează un succes al eforturilor coaliţiei.

Jihadiştii au suferit pierderi semnificative, şi-a exprimat mulţumirea Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a apreciat că efectivele jihadiste din regiune ating 25.000 - faţă de 31.500 câţi erau anterior.

„Gruparea Statul Islamic se confruntă cu mai multe dificultăţi decât înainte în a-şi reface rândurile”, a subliniat el, evocând eforturile coaliţiei de a stăvili un aflux de luptători străini către Siria.

Însă autorităţile americane confirmă totodată că Libia este pe cale să devină un nou pol de atracţie pentru jihadişti.

Gruparea Statul Islamic a reuşit să preia controlul asupra oraşului Sirt, situat la aproximativ 450 de kilometri est de Tripoli, iar această situaţie îi îngrijorează tot mai puternic pe oficialii americani.

„Vom continua să supraveghem cum evoluează ameninţarea în Libia şi vom continua să fim gata să acţionăm”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Oficialii americani sunt îngroziţi la gândul că SI poate avansa foarte repede, foarte puternic, a subliniat Patrick Skinner, un fost angajat CIA, în prezent analist.

„Odată ce gruparea Statul Islamic preia controlul asupra a ceva, este într-adevăr dificil, costisitor ca vieţi umane şi foarte scump de recucerit”, a subliniat el.

„Ultimul lucru pe care-l vrem, în lume, este un fals califat care să aibă acces la miliarde de dolari reprezentând venituri din petrol”, sublinia marţi secretarul de Stat american John Kerry, la finalul unei reuniuni a coaliţiei internaţionale, la Roma.

Americanii şi aliaţii lor nu vor însă să evoce, acum, posibilitatea unei intervenţii militare, preferând să aştepte rezultatul negocierilor în curs în vederea formării unui guvern libian de uniune naţională.