„Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reţinut în mod arbitrar de Suedia şi Marea Britanie după arestarea sa la Londra la 7 decembrie 2010”, a afirmat grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară, într-un comunicat.

Cei cinci experţi independenţi au cerut autorităţilor suedeze şi britanice să pună capăt detenţiei sale şi să-i respecte dreptul de a fi despăgubit. Totodată, Julian Assange va cere să i se permită să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra ca un om liber, după ce comisia ONU a decis vineri că a fost reţinut în mod arbitrar în incinta instituţiei diplomatice, notează Reuters.

Assange, care a înfuriat autorităţile americane după ce a publicat sute de mii de documente secrete, se află în ambasadă din 2012 pentru a evita un proces pentru acuzaţii de viol. Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la comisia ONU, spunând că este un refugiat politic ale cărui drepturi au fost încălcate pentru că s-a aflat în imposibilitatea de a obţine azil în Ecuador.

Fostul hacker neagă acuzaţiile potrivit cărora ar fi vinovat pentru comiterea unui viol în 2010 în Suedia, afirmând că învinuirile sunt un complot pentru a-l aduce în cele din urmă în Statele Unite, unde o anchetă penală privind activităţile WikiLeaks este încă deschisă.

Atât Suedia, cât şi Marea Britanie au afirmat că nu vor fi influenţate de decizia comisiei de experţi a ONU care nu are caracter obligatoriu.