„Turcia nu are niciun plan sau gând de a organiza o campanie militară sau incursiune pe teren în Siria”, a afirmat oficialul turc, adăugând că Rusia şi-a intensificat campania militară din Siria în fiecare zi în loc să ajute la găsirea unei soluţii.

„Turcia face parte dintr-o coaliţie, conlucrează cu aliaţii săi şi va continua să facă acest lucru. Aşa cum am spus în mod repetat, Turcia nu va acţiona în mod unilateral", a adăugat oficialul.

Moscova a afirmat joi că are motive serioase să creadă că Ankara pregăteşte o intervenţie militară în Siria (ţară cu care se învecinează), invocând în sprijinul afirmaţiilor sale faptul că Turcia a interzis la începutul acestei săptămâni survolarea spaţiului său aviatic de către un avion de recunoaştere rus.

„Armata rusă înregistrează un număr crescut de semnale ce atestă faptul că forţele armate turce se pregătesc în secret să întreprindă operaţiuni pe teritoriul sirian”, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, generalul Igor Konaşenkov.

Autorităţile turce au confirmat anterior că au interzis, din raţiuni de securitate, un zbor de recunoaştere rus prevăzut să aibă loc în perioada 1-5 februarie, în cadrul Tratatului Cer Deschis, ambele ţări fiind semnatare ale acestuia. Tratatul prevede zboruri de control pentru a monitoriza obiectivele militare, în scopul menţinerii încrederii reciproce.