„Cifra oficială este de 30 de morţi, toţi civili, şi de 61 de răniţi, dintre care 15 grav”, a declarat Abdurashid Abdulahi, guvernatorul provinciei Bay.

O primă maşină-capcană a explodat în faţa unui restaurant popular dintr-un cartier frecventat din capitala regională, situată la circa 200 de km nord-vest de Mogadiscio. Apoi, un sinucigaş şi-a detonat explozibilul pe care îl avea asupra sa în mijlocul oamenilor care fugeau de la locul primului atentat.

„Explozia s-a produs într-o zonă extrem de populată”, a explicat un ofiţer de poliţie, Abdirahman Ibrahim. Un alt poliţist, Abdi Hared, a precizat că au avut loc două explozii, una a unei maşini-capcană, iar alta a unor explozibili detonaţi de un kamikaze.

Exploziile, de o violenţă extremă, au distrus acoperişurile unor imobile din apropiere, au pulverizat maşinile din jur şi au împrăştiat fragmente de corpuri umane, de mese şi de scaune pe întreaga stradă.

Acest dublu atentat a fost revendicat de militanţii islamişti shebab, afiliaţi reţelei Al-Qaida. „Mujahedinii au dus la bun sfârşit două explozii puternice la Baidoa, care au vizat restaurante unde erau reuniţi membri ai administraţiei apostate din sud-vest, mai mulţi soldaţi şi oficiali fiind ucişi”, au indicat ei într-un comunicat.

Administraţia regională din Baidoa este protejată de trupe ale forţei Uniunii Africane în Somalia (AMISOM), care dispune de 22.000 de militari şi care susţine guvernul fragil somalez.

Este al doilea atentat din ultimele zile comis de islamiştii shebab. Vineri seară, ei au atacat un hotel şi o grădină publică din Mogadiscio, omorând cel puţin 14 persoane.