„Am plătit un preţ ridicat”, a subliniat premierul, a cărui popularitate este în cădere liberă şi care a scăpat de o moţiune de cenzură la 16 februarie. Preşedintele Poroşenko însuşi i-a cerut, fără succes, demisia.

„Am făcut să avanseze reformele pe piaţa gazelor naturale, am salvat bugetul şi niciodată nu am atacat partidul prezidenţial”, a spus Iaţeniuk, care a subliniat, de asemenea, lupta sa împotriva corupţiei.

Aceste reforme sunt cruciale pentru economia Ucrainei, ţară răvăşită de un conflict armat în estul prorus al ţării şi aflată sub perfuzie financiară occidentală.

La începutul lunii februarie, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a insistat asupra faptului că programul Fondului Monetar Internaţional nu va putea continua dacă eforturile de reformă şi lupta împotriva corupţiei nu sunt accelerate de către autorităţile de la Kiev.

Dar grupul parlamentar apropiat preşedintelui nu doreşte aceste reforme şi încearcă să le blocheze, a atacat de această dată Iaţeniuk BPP (Blocul Petro Poroşenko).

„Ei (parlamentarii BPP) acţionează sub presiunea sondajelor. Într-o astfel de situaţie, a avea ochii fixaţi pe popularitate este dezastruos”, a afirmat Iaţeniuk, recunoscând totuşi că Petro Poroşenko i-a fost întotdeauna un partener.

„O largă majoritate a partidului lui Poroşenko a susţinut moţiunea de cenzură depusă împotriva guvernului său şi de care acesta a scăpat în cele din urmă”, a amintit premierul.

În acelaşi timp, şeful guvernului ucrainean a negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi fost salvat de la destituire datorită sprijinului din culise al oligarhilor.
„Dacă va fi cazul, putem căuta noi parteneri de coaliţie”, a mai spus el, în timp ce formaţiunea Batkivşcina (Patria), a fostului premier Iulia Timoşenko, s-a retras din coaliţia de la putere la Kiev în data de 17 februarie.

Presat la începutul acestei săptămâni de Berlin şi Paris pentru a continua reformele şi lupta împotriva corupţiei, Iaţeniuk s-a apărat referitor la oligarhi. „Ce au obţinut de la mine oligarhii? Creşterea impozitelor, sfârşitul privatizărilor frauduloase măsuri aplicate de guvernul său”, a remarcat fostul bancher de 41 de ani.