Echipa a transmis investigatorilor din Olanda un nou raport în care figurează numele militarilor ruşi, suspectaţi a fi implicaţi în doborârea avionului de pasageri din Doneţk.

Bellingcat declară că în această tragedie au fost implicaţi aproximativ 20 de militari ruşi.

Nu există însă dovezi directe că aceşti militari au operat sistemul de racheta BUK care a dus la prăbuşirea aeronavei civile.

Cu toate acestea, având în vedere complexitatea tehnică a „Buk-M1” este foarte posibil că armata rusă nu s-a limitat doar să predea sistemul BUK comandanţilor separatişti, dar a oferit şi echipaj  (cel puţin la nivel de instructori).

Dacă, aşa cum este probabil, „3×2 BUK” a avut un echipaj rusesc, probabil că acesta a fost alcătuit din militarii celei de-a 53-a brigada de rachete, care în vara anului 2014 se afla în apropiere de graniţa cu Ucraina, spun analiştii.

Versiunea publică a raportului nu a dezvăluit numele complete ale soldaţilor suspectaţi de a fi responsabili de acest dezastru aviatic.

În capitolul „Comandanţii celei de-a 53-a brigada” sunt furnizate informaţii detaliate cu privire la structura brigăzii şi de batalion a comandanţilor care au oferit presupusa armă a crimei.

Analişti au furnizat informaţii cu privire la 14 ofiţeri implicaţi.

„Responsabilitatea pentru uciderea pasagerilor MH17 cu arma furnizată de către forţele armate ruse şi, probabil, condusă de membri ai armatei ruse,  în cele din urmă revine Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse şi comandantului suprem al forţelor armate ale Rusiei, Vladimir Putin”, – se spune în raport.