Skibiţki a remarcat faptul că, chiar în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, în Caucazul de Nord, districtul militar Sud al Federaţiei Ruse, a fost concentrată o grupare semnificativă a forţelor armate şi a altor agenţii de forţă din Rusia.

„Numărul total al forţelor armate, trimise în acea perioadă în districtul militar Sud, a fost de 73 mii de persoane, inclusiv 12 mii de soldaţi, restul – trupe MAI, FSB, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă şi alte agenţii de securitate. În realitate, această grupare a fost folosită pentru operaţiunea de ocupare şi anexare a Crimeii”, a spus el.

Skibiţki a descris fazele ocupaţiei:

Prima fază a ocupaţiei Crimeii – între 20-28 februarie 2014 – a presupus transferul în secret, pe calea mării, a forţelor armate ruseşti.

A doua fază a durat între 2-10 martie 2014, când trupele ruse din Crimeea au fost aduse la cel mai înalt grad de luptă.

Cea de a treia etapă a ocupaţiei peninsulei s-a desfăşurat între 10 martie şi 18 martie. Pe parcursul acestei perioade, la aeroportul Gvardeiskoe din Crimeea a fost înfiinţat un post de comandă unificat, iar la Djankoi – postul de comandă al operaţiunii.

Invazia omuleţilor verzi

În plus, mai mult de 7.000 de soldaţi, în principal paraşutişti şi membri ai forţelor speciale au fost concentraţi în Crimeea, fiind transferaţi pe teritoriul peninsulei pe mare şi pe calea aerului.

În paralel, Flota Mării Negre era pregătită pentru operaţiuni de debarcare de trupe de-a lungul întregii coaste ucrainene a Mării Negre.

Totodată, în regiunile sudice şi estice, serviciile speciale ruseşti au început pregătirile pentru destabilizarea situaţiei, folosind sabotorii pregătiţi şi agenţii din reţeaua de informaţii, agenţii de influenţă din organele de conducere ale Ucrainei şi aşa-numita coloană a cincea.

Skibiţki a menţionat faptul că planul Rusiei prevedea provocarea Ucrainei la folosirea forţei armate în Crimeea, împotriva populaţiei civile şi a unităţilor trupelor ruse, care ar permite Rusiei să înceapă o invazie la scară în Ucraina.