Reformele sunt atât de importante încât „toate forţele politice şi economice din ţară conştiente de responsabilităţile lor” trebuie să ia parte la acestea, au scris în ediţia de luni a FAZ cei doi demnitari care urmează să se deplaseze la Kiev pentru o vizită de două zile cu scopul de a consolida armistiţiul în Estul separatist prorus.

Lupta împotriva corupţiei, mai ales, implică „să rămâi fidel spiritului (pieţei) Maidan”, o referinţă la mişcarea de contestare proeuropeană care a dus la fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, destituit în februarie 2014, au subliniat Frank-Walter Steinmeier şi Jean-Marc Ayrault, care au lăudat progresele realizate până în prezent de guvernul ucrainean.

Cu toate acestea, reformele sunt îngreunate de conflictul din est, unde, în pofida instituirii unui armistiţiu în septembrie, continuă să izbucnească sporadic ciocniri între separatişti şi forţele guvernamentale, au menţionat cei doi miniştri, care au insistat în legătură cu necesitatea aplicării acordului de la Minsk, semnat în februarie 2015.

Ucraina se află din nou în plină criză politică, coaliţia prooccidentală la putere fiind ameninţată să se destrame.

Foarte impopular, premierul Arseni Iaţeniuk, criticat pentru lentoarea reformelor, precum şi pentru scandalurile de corupţie ce i-au afectat anturajul, a scăpat marţi unei moţiuni de cenzură în parlament. În aceeaşi zi, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a cerut la rândul său să demisioneze.