„Probleme cu substituirea importului, în special pe linia componentelor de baza electronice, a condus la o creştere semnificativă a greutăţii sateliţilor Sfera-V. Se pare că rachetele purtătoare existente – Proton-M, Angara-A5 – nu sunt capabile să scoată pe orbită cel mai nou echipament rusesc, „- a declarat pentru INTERFAX o sursa din industria spaţială.

Lansarea primului astfel de aparat era planificată pentru 2018, dar a fost amânata pentru 2021. Rachetele purtătoare „Proton-M” şi „Angara-A5” sunt capabile să lanseze pe orbită o sarcină utilă de 6,2 tone, respectiv 4,6 tone. Ministerul Apărării crede că sateliţii „Sfera-V” vor putea fi lansaţi după ce va fi inaugurata varianta modernizata a rachetei purtător „Angara-A5”.

În ciuda problemelor cu „Sfera-V”, Ministerul Apărării a decis să nu renunţe la dezvoltarea propriului sistem de comunicaţii prin satelit. Pentru a rezolva situaţia, militarii au decis să înlocuiască noile „Sfera-V” cu aparate mai vechi „Meridian”, care au dublă utilizare. Sateliţii „Meridian” asigura legătura navelor şi aeronave pe ruta Marii Nordului, dar şi comunicaţiile militare.