În ianuarie, Austria a decis să limiteze numărul de solicitanţi de azil, stârnind temeri că alte ţări care se află pe aşa-numita rută a Balcanilor — principala rută a migranţilor care doresc să ajungă în nordul şi vestul Europei — vor fi nevoite să gestioneze un număr mai mare de refugiaţi.

Ţările balcanice urmează deja exemplul Austriei de a consolida securitatea frontierelor, cu planuri de a opri migranţii la frontiere, în pofida îngrijorărilor în creştere că acest lucru ar putea duce la o criză umanitară în Grecia în condiţiile în care refugiaţii continuă să sosească şi să rămână blocaţi acolo.

Ungaria a anunţat că va închide trei puncte feroviare de trecere a frontierei cu Croaţia începând din 21 februarie pentru 'apărarea siguranţei publice', conform informaţiilor apărute vineri în presă. Măsura va fi valabilă timp de 30 de zile. Cele trei puncte feroviare de trecere a frontierei vizate sunt Murakeresztur-Kotoriba, Gyekenyes-Koprivnica şi Magyarboly-Beli Manastir.

La reuniunea de vineri liderii celor trei ţări ar putea discuta de asemenea despre crizele financiare, au declarat surse diplomatice.