Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) s-a reunit marţi în sesiune plenară pentru a decide soarta guvernului condus de premierul Arseni Iaţeniuk, care ar putea să se confrunte cu o moţiune de cenzură.

Facţiunea condusă de Timoşenko, împreună cu alte grupuri parlamentare, între care şi o parte din parlamentarii Blocului lui Petro Poroşenko (BPP), vor demisia cabinetului lui Iaţeniuk, după o serie de scandaluri de corupţie şi demisia unor miniştri reformatori.

Iaţeniuk (41 de ani), care conduce guvernul ucrainean din februarie 2014, urmează să-şi prezinte raportul anual de activitate marţi după-amiază.

După întâlnirea cu Iaţeniuk luni seara, mai mulţi deputaţi ai facţiunii prezidenţiale BPP, cea mai importantă din actualul parlament cu 143 de parlamentari, au anunţat că vor califica activitatea guvernului drept 'nesatisfăcătoare', fără a exclude o moţiune de cenzură.

Alte două componente ale coaliţiei majoritare — Samopomoşci şi Batkivşcina (26, respectiv 19 deputaţi) — s-au pronunţat în mod clar pentru plecarea lui Iaţeniuk, a cărui activitate este susţinută doar de 8% dintre ucraineni, în timp ce aproape 70% din electorat vrea demisia sa, conform sondajelor.

În cazul în care moţiunea de cenzură va trece, aceasta ar putea însemna sfârşitul coaliţiei de guvernare pro-occidentale, ale cărei principale forţe sunt BPP şi formaţiunea premierului Frontul Popular (81 de deputaţi) şi ar putea antrena alegeri anticipate.

Pe fondul crizei politice actuale, Timoşenko a venit cu propuneri neaşteptate în ultimele zile: elaborarea unei noi Constituţii, schimbarea formei de guvernământ şi un guvern tehnocrat. Ea consideră că, în loc de republică parlamentar-prezidenţială, Ucraina ar trebui să devină o republică fie prezidenţială, fie parlamentară.