„Legile care ar urma să fie, înţelegem din ordinul ministrului, modificate sunt 303/2004, adică statutul magistraţilor, 304/2004, privind organizarea judiciară, şi 317/2004 privind CSM. Cam tot ce înseamnă organizarea Justiţiei din România. Eu nu prea înţeleg din start de ce socoteşte dna Pruna necesară modificarea acestor legi. Mă gândesc, de exemplu, că legea 303/2004 prevede cum sunt numiţi şefii parchetelor şi ai instanţelor din România, subiect în jurul căruia zumzăie tot felul de variante”, continuă jurnalista.

În context, Ioana Ene Dogioiu spune că prin grupul de lucru care se va ocupa de această modificare se urmăreşte baronizarea Justiţiei.

„Recent, Călin Popescu Tăriceanu propunea nici mai mult, nici mai puţin decât ca procurorii şefi să fie numiţi de CSM, iar preşedintele ICCJ să fie ales de judecătorii Înaltei Curţi, nu de către preşedintele României. Potrivit BN24, dna Pruna s-ar fi arătat favorabilă acestei idei, cel puţin în privinţa procurorilor, la o întâlnire cu senatorii PSD şi le-ar fi spus că este posibil ca modificarea să apară chiar în urma activităţii grupului de lucru. Ştirea pe surse nu a fost infirmată de ministrul Justiţiei. Deci asta vrea dna Pruna? Sau poate că prin grupul de lucru se urmăreşte şi ceea ce un foarte bun cunoscător al sistemului îmi definea drept baronizarea justiţiei, cu prelungirea mandatelor membrilor CSM din viitoarea componenţă?”, notează editorialistul.

„Dar, până la urmă, cel mai îngrijorător nici nu mi se pare faptul că dna Prună vrea să umble la aceste legi, ci persoanele cărora le dă pe mână acest demers. M-am uitat pe componenţa grupului de lucru, prezentat în anexa ordinului. Pe lângă nume absolut onorabile precum al preşedintelui UNJR, Dana Garbovan, de exemplu, am văzut şi unele surprinzătoare, ca să mă exprim eufemistic. Aşadar, cu cine vrea dna Prună să schimbe legile Justiţiei? Cu dl Constantin Sima, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România. Lasă că în 2012, când a candidat şi pentru funcţia de procuror general, şi pentru şefia DNA, dl Sima dorea reorganizarea DNA, despre care vorbea în termeni de organ excesiv de represiv”, continuă Ioana Ene Dogioiu.

Mai multe detalii despre acest material citiţi pe ziare.com