Zeci de obuze trase de artileria turcă au căzut în satele din nordul Siriei. Tirurile au vizat poziţii kurde, dar şi ale regimului Assad. A fost bombardat inclusiv un aeroport militar, pe care, în urmă cu doar câteva zile, kurzii reuşiseră să îl recucerească din mâinile teroriştilor Al-Nusra, afiliaţi Al-Qaida. Oficialii de la Ankara spun că forţele armate nu au făcut decât să se apere, după ce mai multe atacuri au ţintit teritoriul Turciei.

„Acţiunile noastre au fost îndreptate împotriva unor forţe care reprezintă o ameninţare în regiunea Azaz şi împrejurimi. Încercăm să contracarăm acţiunile acestor militanţi, fără îndoială simpatizanţi PKK, care încearcă să pună stăpânire pe propriul lor teritoriu în Siria, dar şi să-i protejăm pe refugiaţii din zonă”, a declarat premierul Turciei, Ahmet Davutoglu.

Explicaţiile Turciei n-au convins Statele Unite, care au cerut Ankarei să oprească bombardarea poziţiilor kurde, mai ales că e vorba despre militanţi care participă la lupta împotriva teroriştilor Stat Islamic. Şi Franţa a cerut duminică încetarea imediată a bombardamentelor în Siria de către Turcia în zonele kurde precum şi de către Damasc şi aliaţii săi în întreaga ţară.

Analiştii politici spun că această ofensivă pregăteşte terenul pentru o intervenţie la sol în Siria, mai ales că Ankara a recunoscut că, alături de Arabia Saudită, ar putea participa la o astfel de campanie - e drept - împotriva grupării Stat Islamic. 

Premierul rus a avertizat în privinţa riscurilor unei astfel de intervenţii.

„Nu este nevoie să speriem pe nimeni, trebuie să negociem, nu doar să vorbim despre ceva ce merge în direcţia greşită sau despre o operaţiune terestră împreună cu alte state arabe. Nimeni nu îşi doreşte un nou război, o operaţiune terestră înseamnă un război în toată regula şi lung. De acest lucru trebuie să ţinem cont”, a spus Dmitri Medvedev.

Între timp, armata siriană, ajutată de Rusia, continuă la rândul ei bombardamentele asupra rebelilor suniţi din capitala Damasc şi în regiunea Alep.

Londra crede însă că situaţia din Siria s-ar putea rezolva foarte simplu, cu un telefon de la Kremlin.

„Îmi amintesc că am spus în urmă cu un an, mai mult de un an, în Camera Comunelor, că este un singur om pe această planetă care poate pune stop războiului civil din Siria printr-un simplu telefon, iar acest om este domnul Putin”, a menţionat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

Experţii sunt de părere că, indiferent cânt se va termina războiul civil, statul sirian nu va mai avea niciodată aceleaşi graniţe cu cele de la începutul războiului.