„S-a ajuns la un acord pentru organizarea unei vizite oficiale a ministrului Lavrov în Japonia la mijlocul lunii aprilie", a precizat MAE rus într-un comunicat dat publicităţii în urma unor consultări la nivel diplomatic ruso-nipone.

Relaţiile dintre Rusia şi Japonia au fost marcate de tensiuni în ultimele decenii pe tema diferendului în privinţa celor patru insule ale arhipelagului Kurile, numite de Tokyo Teritoriile de Nord, diferend ce a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace între cele două state. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, excludea, în septembrie 2015, în cadrul unei întâlniri avute în Rusia cu omologul său japonez Fumio Kishida, orice compromis pe acest subiect.

Premierul nipon Shinzo Abe sublinia luna trecută că „este anormal ca Japonia şi Rusia să nu aibă încă un tratat de pace la 70 de ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial", dând asigurări că va continua dialogul pe acest subiect cu preşedintele Vladimir Putin şi lăsând să se înţeleagă că o vizită a liderul de la Kremlin la Tokyo ar fi putea fi posibilă.

De amintit că autorităţile japoneze au refuzat în 2014 să îl mai primească pe preşedintele rus, după ce îl invitaseră în vizită la Tokyo, refuzul Japoniei fiind legat de tensiunile cauzate de anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, anexare comparată de oficialităţile nipone cu problema Insulelor Kurile.