„Situaţia curentă este următoarea. Niciunul dintre puncte nu a fost realizat. Grupările armate ilegale controlate de Rusia continuă să tragă în mod sistematic şi intensiv spre poziţiile forţelor ucrainene. În luna ianuarie au fost înregistrate 1.200 de atacuri de-a lungul liniei de demarcaţie. Au fost consemnate inclusiv cazuri de utilizare a armamentului greu fix”, a spus Beţa.

Ea a amintit numeroasele cazuri de obstrucţionare de către militanţii rebeli a activităţii Misiunii speciale de monitorizare a OSCE, în special, refuzul accesului la frontieră, sau tiruri spre reprezentanţii Misiunii.

„Partea rusă continuă să livreze separatiştilor, peste frontiera necontrolata de autorităţile de la Kiev, echipamente militare şi mercenari”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, adăugând că grupurile armate ilegale beneficiază de sprijin logistic cuprinzător din partea Rusiei.

În plus, în interesul separatiştilor, armata rusa efectuează recunoaştere aeriană în zona folosind drone.

Beţa a amintit şi dovezile SBU privind colaborarea cu teroriştii a ofiţerilor ruşi care lucrează la Centrul comun pentru controlul şi coordonarea încetării focului.

„Astfel de acţiuni contravin angajamentelor asumate de Rusia pentru o soluţionare paşnică, indică o lipsă absoluta a dorinţei de a-şi îndeplini obligaţiile asumate în cadrul acordurilor de la Minsk, ameninţă cu întreruperea procesului de reglementare paşnică a situaţiei din Donbas”, a spus Beţa.

„Facem apel la comunitatea internaţională să crească presiunile asupra Federaţiei Ruse cu scopul asigurării implementării în totalitate a acordurilor de la Minsk ”, a spus ea.

Pe 20 ianuarie 2016, directorul Departamentului de Politici şi Comunicaţiilor al MAE ucrainean, Aleksei Makeev a remarcat faptul că după aproape un an de la data semnării acordurilor de la Minsk, din toate punctele setului de măsuri pentru rezolvarea situaţiei din Donbas a fost realizat numai articolul privind reactivarea Grupului de contact tripartit.