În mai 2015, Francois Hollande fusese el însuşi primul şef de stat occidental care vizitase Cuba după victoria revoluţiei castriste asupra regimului Batista în 1959.

Cei doi conducători se vor reîntâlni la 16:00 GMT la Palatul Elysee pentru o întrevedere, urmată după o oră de semnarea a 12 acorduri şi a unei declaraţii comune de presă. O masă oficială va încheia acest summit franco-cubanez.

Vizita va continua marţi prin întâlniri cu preşedinţii Adunării naţionale şi Senatului, cu primul ministru Manuel Valls şi cu primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Franţa, potrivit preşedinţiei, intenţionează să se afirme cu această ocazie ca 'primul partener' politic şi economic european al Cubei.

Mai multe întreprinderi mari franceze au investit în Cuba, începând cu grupul Pernod-Ricard care produce acolo Rhum Havana Club, dar şi Accor în turism, Bouygues în construcţii, Alcatel-Lucent în telecomunicaţii, Total şi Alstom în domeniul energetic.

Însă cu un volum de circa 180 de milioane de euro anual, schimburile comerciale rămân la nu nivel foarte redus. Ele 'nu sunt încă la înălţimea ambiţiilor noastre', a recunoscut vineri ministrul francez al comerţului exterior, Matthias Fekl.

Franţa aşteaptă astfel întărirea prezenţei întreprinderilor sale într-o ţară care se deschide progresiv economiei de piaţă prin încheierea unor acorduri în domeniile turismului, transporturilor şi comerţului.

Parisul vede, de asemenea, în Havana un 'element-cheie' al relansării relaţiei sale cu America Latină. Ca un îndepărtat ecou al vizitei istorice în regiune a generalului de Gaulle în 1964, preşedintele Hollande va efectua la sfârşitul lunii februarie un turneu prin Peru, Argentina şi Uruguay.

Cuba a început o apropiere spectaculoasă de SUA la sfârşitul anului 2014, concretizată prin redeschiderea ambasadelor în cele două ţări în vara trecută.

Din aprilie 2014, Havana discută şi cu Uniunea Europeană pentru a instaura un 'cadru al dialogului politic şi cooperării' destinat să pună capăt vechilor dispute legate asupra drepturilor omului.