Născut în 1994, în oraşul Soke, din provincia Aydin, vestul Turciei, atacatorul era de doi ani şi jumătate în rândurile forţelor antirevoltă.

Informaţia a fost confirmată de ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu. Totodată, surse din cadrul Primăriei din Ankara au declarat că autorul atacului a fost anchetat pentru implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie, dar nu fusese găsit vinovat.

În plus, agentul de poliţie ar fi avut legături cu clericul musulman disident Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA. Gulen este acuzat de Administraţia Recep Tayyip Erdogan că ar fi organizat complotul militar din iulie.

Presa turcă transmite că Mevlut Mert Altintas absolvise o şcoală de poliţie în urmă cu doi ani şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara.

Precizăm că ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost ucis aseară în timp ce ţinea un discurs la deschiderea unei expoziţii de fotografie despre Rusia, „De la Kaliningrad la Kamceatka”.

Atacatorul, care l-a împuşcat mortal pe ambasador, a fost ucis de către forţele de ordine turce după un schimb de focuri de câteva minute.

Mai multe înregistrări video şi fotografii făcute în timpul atacului au apărut pe Twitter. După ce l-a împuşcat pe ambasador, atacatorul a strigat „Allah e mare! Nu uitaţi de Siria, nu uitaţi de Alep! Până când noi suntem în siguranţă, nici voi nu vă veţi simţi în siguranţă. Întoarceţi-vă, întoarceţi-vă! Toţi cei care împărtăşesc această opresiune şi tortură vor plăti pentru ea”. Apoi s-a întors şi a mai tras câteva focuri de armă în ambasadorul căzut la pământ.

Martorii atacului spun că bărbatul a acţionat sigur şi că probabil ştia că nu va scăpa cu viaţa după atac. „Doar mort ies de aici!”, ar fi strigat atacatorul după ce a strigat de mai multe ori „Allahu Akbar!” (Allah e mare ) şi a recitat câteva versete din Coran. 

Un jurnalist al cotidianului Hurriyet a mai spus că ambasadorul nu avea escortă şi că venise singur la eveniment.

Acest atac a avut loc în ajunul vizitei ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, la Moscova, pentru consultări cu omologii săi rus şi iranian cu privire la Siria. Atât Moscova cât şi Ankara sunt implicate în conflictul sirian, iar Turcia este gazda a peste un milion de refugiaţi sirieni. Guvernul de la Ankara este un suporter al opoziţiei siriene, în timp ce Kremlinul îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad. Situaţia a fost şi mai tensionată în ultimele săptămâni când forţele siriene, cu ajutorul armatei ruse, au bombardat estul oraşului Alep, ceea ce a dus la o criză umanitară de proporţii.