Motivele care stau la baza reîntoarcerii masive a refugiaţilor în Afganistan ar fi legate de politica foarte strictă a guvernului pakistanez şi de dublarea la 400 de dolari a ajutoarelor lunare propuse de ONU celor care se întorc.

„Sunt cifre fără precedent, pe care nu le-am anticipat. Doar în luna octombrie în jur de 148.000 de persoane s-au întors, cel mai mare număr din 2005 încoace”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU, Duniya Aslam Khan.

În anumite momente agenţia ONU a trebuit să înscrie şi 5.500 de persoane pe zi.

Pe lângă refugiaţii care se prezintă la sediile agenţiei ONU, mai sunt şi mulţi care nu îşi declară sosirea, iar numărul acestora ar fi estimat la aproximativ jumătate de milion.

Odată întorşi în Afganistan, refugiaţii se confruntă cu un viitor nesigur într-o ţară încă răvăşită de conflictul dintre forţele guvernamentale şi talibani. O jumătate de milion de afgani au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele în 2016, conform datelor ONU.

Mişcările de populaţie sunt enorme şi afectează resursele locale, mai ales în zonele urbane, considerate sigure.

Repatrierile voluntare în Afganistan vor fi întrerupte în perioada iernii, între decembrie şi martie, a mai indicat reprezentanta agenţiei ONU. Acest lucru le va permite agenţiilor ONU să mobilizeze mai multe resurse.

Aproximativ 1,34 de milioane de refugiaţi înregistraţi se află în Pakistan. Lor li se adaugă o jumătate de milion de persoane neînregistrate.