Afganii au devenit în 2016 al doilea mare grup de solicitanţi de azil în Germania, după sirieni, potrivit datelor Biroului federal german de statistică (Destatis).

„Era dimineaţă devreme şi dormeam atunci când patru poliţişti au venit la mine acasă şi m-au arestat. Nu am avut timp să-mi iau telefonul mobil, laptopul şi alte haine'', a declarat unul dintre afganii repatriaţi, Ali Madad Nasiri, care a adăugat că a trăit trei ani în Germania.

Acordul încheiat de guvernele german şi afgan în luna octombrie a provocat proteste în mai multe oraşe germane în ultimele săptămâni, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului susţinând că Afganistanul încă nu este o ţară sigură şi că, în aceste condiţii, solicitanţii de azil expulzaţi de Germania ar putea deveni ţinta represaliilor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului afgan pentru Refugiaţi a menţionat că 10.000 de cetăţeni afgani au revenit din Europa în acest an. Următorul zbor care va repatria din Germania solicitanţi de azil este prevăzut pentru începutul lunii ianuarie.

Germania a primit 890.000 de migranţi anul trecut, ceea ce a provocat în rândul opiniei publice temeri legate de securitatea internă şi integrarea persoanelor respective şi a dus la creşterea popularităţii partidului de extremă dreaptă „Alternativa pentru Germania”.